"Dengan mengingati Allah, hati PASti akan menjadi tenang."

Bagi Tazkirah di Hadapan? Oh, Tidak!

 بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera buat pembaca yang dikasihi sekalian.

Pejam celik, pejam celik, masyaallah di penghujung Ramadhan sudah. So, macam mana progress? Dah sedia ke nak graduate dari Ramadhan pada kali ini? Insyaallah, ada masa lagi, sahabat pembaca sekalian. Ada masa lagi untuk terus upgrade kualiti Ramadhan kita. Di kesempatan yang ada, jangan dipersiakan. 

"Segala puji bagi Allah yang telah memberi hidayah petunjuk untuk (mendapat nikmat-nikmat) ini, padahal Kami tidak sekali-kali akan memperoleh petunjuk kalau Allah tidak memimpin kami (dengan taufiq-Nya)." [7. Al-A'raf, 43]

Zohor tadi, Naib Canselor tercinta, Dato' Prof Dr. Ahmad Yusof Bin Hassan menyampaikan tazkirah di Masjid Saidina Abu Bakar UTeM. Kagum dengan beliau, walaupun seorang yang sibuk dan ternama, tidak ketinggalan mengerjakan solat berjemaah di masjid setiap hari. Hari ini pula, beliau menyampaikan tazkirah. Subhanallah!

Di pembukaan, Dato' begitu merendah diri menyatakan bahawa beliau tidak layak bercakap di hadapan, iaitu menyampaikan tazkirah. Menurut Naib Canselor yang amat dikasihi ini, kita perlu lebih banyak mendengar daripada bercakap. Subhanallah! Namun, dengan satu cerita yang dikongsikan oleh sahabat beliau, Dato' berada di hadapan untuk menyampaikan tazkirah. 

Apakah ceritanya?

Seorang guru, jika diminta diceritakan pengalamannya sepanjang menjadi seorang guru, terlalu banyak ceritanya. Seorang askar, jika diminta diceritakan pengalamannya sepanjang menjadi seorang askar pastinya tidak terhabis ceritanya dan memerlukan masa yang banyak untuk diceritakan. Dan seorang mahasiswa yang menuntut 4 tahun di UTeM misalnya, jika diminta menceritakan pengalamannya sebagai mahasiswa di UTeM, pasti banyak ceritanya. Tetapi, jika diminta menyampaikan tentang Islam, tentang agama, apa anda jawab duhai sahabat pembaca yang saya kasihi sekalian?

'Saya bukan ustazah.'
'Saya tak layak sebab saya tidak hebat dalam bab-bab agama ni.'
'Saya tak cukup ilmu.'
'Saya tak tahu.'
'Bagilah ustaz ustazah yang cakap bab ni.'

Walhal, sahabat-sahabat pembaca sekalian, kita menjadi orang Islam, sepanjang hidup kita. Walau sedikit tentang agama tidak mampukah kita sampaikan dan kita berikan peringatan? Hal ini berikutan sikap ummat Islam itu sendiri tidak 'izzah' dengan agama mereka sendiri. Jika 'izzah'nya ada, pastinya sentiasa dikaji, dibaca lagi, digali lagi ilmu Islam dan sentiasa inginkan penambahbaikan pada diri dari sudut perspektif Islam. 

Oleh itu, sahabat-sahabat pembaca yang dikasihi sekalian, Ramadhan ini suburkanlah 'izzah' kita terhadap agama kita sendiri, iaitu Islam. Kita berikan 2 nikmat terbesar iaitu nikmat Islam dan nikmat Iman. Kerana itu, di samping berpuasa, kita dituntun mempergiatkan kehadiran ke kuliah-kuliah agama dan menambah pembacaan ilmiah. 

Bulan Ramadhan merupakan bulan bercucuk tanam untuk hari kemudian. 1 bulan yang kita lalui ini penentu kepada bulan-bulan yang akan datang. Dan, jika selepas Ramadhan berlalu pergi, jika kita terus istiqamah, insyaallah, amalan kita sepanjang bulan Ramadhan adalah yang terbaik. Tetapi, jika kita kembali seperti sebelum Ramadhan, wana'uzubillah min zalik, janganlah amalan kita di bulan Ramadhan tersia begitu sahaja. Kerana itu, di penghujung Ramadhan ini, jika perkataan dan perbuatan masih tidak terjaga batasnya, jagalah, perbaikilah. Semoga benih yang kita tanam di bulan Ramadhan ini akan tumbuh pohonnya yang elok selepas Ramadhan nanti.

Ayat Dato' tidaklah bulat-bulat dapat saya ingat, tetapi 'ibrah'nya dapatlah saya kongsikan sedikit sebanyak di samping menjadi tatapan peribadi saya sendiri. Semoga bermanfaat. Insyaallah kita jumpa lagi. Assalamualaikum wbt. 

Semakan harian:
- Solat Sunat Tahajjud, Dhuha, Hajat, Taubat, Witir, Rawatib, done tak?
- Baca Al-Quran, Mathurat, buat tak rini?
- Solat Fardhu secara berjemaah, khusyuk, grap dah?
- Kulimin, Tazkirah, Baca buku ilmiah, Dengar IKIM, Dengar ceramah agama di You-tube, bagi kesan pada hati?

Moga lebih baik dari sebelumnya. Insyaallah!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan