"Dengan mengingati Allah, hati PASti akan menjadi tenang."

DUHAI DAIE YANG MELEMAH

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Alhamdulillah. Benarlah orang kata, bila kita kehilangan sesuatu, barulah kita akan belajar menghargainya. Namun, mengapa selalunya kita setelah kehilangnya barulah kita mahu belajar menghargai? Ketika itu sebenarnya kekesalan tiada lagi bererti. Hanya dapat menjadi pengajaran, namun peluang kedua mungkin tiada lagi.

Saat ini, saya berada di rumah, atau istilah bahasa kami yang duduk merantau, ‘di kampung’ walaupun sebenarnya tidak juga tinggal di kawasan kampung. Masuk hari ini, sudah berbelas hari tidak berada di bumi tempat khusus saya menuntut ilmu, iaitu Melaka. Dan hari ini, barulah dapat membuka laptop, rindu juga. Kenapa? Sebab 1 jari saya sakit. 1 jari? Yep, 1 jari.

Para pembaca yang dikasihi sekalian,
Di saat ini, saya menulis bukan untuk mendapat simpati dan kata-kata “moga cepat sembuh” kalian. Terima kasih, jazakumullahu khair atas doa kalian.. hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya. Tetapi hari ini, saya ingin bermuhasabah dan mengajak kalian untuk turut serta bersama. Memandangkan berbelas hari saya menghadap jari, saya ingin membicarakan tentang jari. Boleh? Dengan harapan, mungkin ini salah satu usaha dakwah yang dapat saya usahakan walaupun tersekat daripada turun ke lapangan.

Orang kata, cubit peha kanan, peha kiri terasa. Saya kata, sakit 1 jari, jari-jari lain terasa juga. 

Sahabat-sahabat,
Jari, jari ada jari kelingking, jari manis, jari hantu, jari telunjuk, dan jari ibu. Kemudian, adanya belah kanan dan belah kiri. Perhatikan, ada panjang dan pendeknya. Ada gemuk dan kurusnya. Perasan?

Sahabat-sahabat,
Jika dibicarakn soal nikmat Allah, terlalu banyak, kita fokus seketika tentang jari. Kesemuanya ada 10. Setiap 1 ada kelebihan masing-masing. Setiap 1 ada fungsi dan peranan masing-masing. Jadi apa yang saya cuba nak sampaikan di sini?

Dakwah. Cuba kira usaha dakwah apakah yang kita buat hari ini? Cuba keluarkan, 1 jari mewakili 1 usaha. Ada? Ok mungkin, kita kata kita belajar sebagai 1 usaha dakwah. Tapi betul ke? Atau kita dalam hati kita belajar sebab “aku nak gaji besar”? Jangan ngelat, cuba naikkan 1 jari demi 1 jari, jika ada usaha yang benar-benar kita diniatkan sebagai dakwah. Paling tidakpun, mungkin sekadar 10 jari?

Sahabat-sahabat,
Kita tahukan, jika kita tidak bantu agama Allah, ada insan-insan lain yang akan terus bergerak. Dakwah akan terus berjalan, walaupun kita tidak terlibat. Jadi, mengapa kita semakin lemah? Mungkin kita kata kita tidak mencari alasan, tetapi hakikatnya kita memberi alasan. Jika semangat dakwah kita kuat, walau hanya dengan jari kelingking kita tetap akan usahakan. Betul? Perhatikan kembali alasan-alasan kita, adakah ianya terlalu peribadi dan jika kita jadi orang lain, mungkin kita akan perasan, alasan kita terlalu mementingkan diri.

Benar sahabat-sahabat, orang lain tidak faham situasi kita, tetapi mungkin kita sendiri yang tidak memahami keadaan kita. Duhai jiwa daie yang lemah, bangkitlah kembali, kita diberi 10 jari maka usahakanlah. Bermaksud, usahakanlah dengan kudrat yang ada.

Biarkan mereka terus menilaimu, yang pasti bermuhasabahlah. Mungkin mereka tidak tahu usaha dakwahmu sebenarnya berjalan, yang pasti teruskanlah dan bersungguhlah. Sepertimana kau tahu, betapa Allah melihat setiap usahamu, dan Maha Melihat segala-galanya.

Jangan sahabat, jangan biarkan ruh daiemu kian melemah! Dakwah itu medan pahala. Jadilah kita orang yang‘gilakan’ pahala.

SAIDINA ABU BAKAR ASSIDDIQ:
“TAKKAN AKU BIARKAN KURANGNYA (RUNTUH) AGAMA INI SEDANGKAN AKU MASIH HIDUP.”
Tiada ulasan:

Catat Ulasan