"Dengan mengingati Allah, hati PASti akan menjadi tenang."

DIRIMU AYAH


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.
Assalamualaikum dan selamat sejahtera saya ucapkan buat pembaca blog dan entri saya pada kali ini.

Tersenyum-senyum saya keseorangan di hadapan laptop. Bukan apa, sebab teringat kembali kisah bagaimana saya mula belajar solat untuk pertama kalinya bersama ayah. Sebelum saya bercerita, dan memanjangkan perkongsian saya, seperti biasa, saya mahu mengingatkan diri saya dan pembaca sekalian agar ucapkanlah Alhamdulillah, segala pujian bagi Allah dengan nikmat Iman dan nikmat Islam. Dengan nikmat iman dan nikmat Islam ini mudah-mudahan kita dapat juga membezakan yang mana yang hak untuk kita syukuri dan mana satu yang batil yang seharusnya kita kesali.

SAAT-SAAT SWEET BELAJAR SOLAT

“Ayah, along nak solat. Ayah ajar boleh?” kelihatan ayah sedang berbaring di atas katil bujang di dalam sebuah bilik kecil tingkat bawah rumah arwah nenek.

“Boleh, pergi ambil air sembahyang, pakai telekung, along tahu pergerakan kan?” seingat saya ketika itu umur saya sekitar darjah 1, 2 atau 3. Lewat sebenarnya. Namun syukur ada kemahuan untuk belajar. Tambah syukur kerana ayah begitu supportive untuk mengajar dan merasakan tanggungjawabnya untuk mengajar. Walaupun di sekolah ada diajarkan cara-cara menunaikan solat, namun sekolah kebangsaanlah katakan, tiada pula diDIDIK sampai pandai. Maka, kenalah usaha sendirikan?

Saya berdiri menghadap kiblat, membelakangkan ayah yang masih berbaring.

“Usolli fardhu zohri ….” Ayah bersuara. Saya turuti setiap bacaan ayah di dalam hati, berserta pergerakan yang sesuai dengan qaulinya.

“Allahuakbar,” satu persatu rukun dilepasi sehinggalah selesai. Begitulah hari demi hari sehinggalah kini saya dapat menunaikannya sendiri.

AYAH SAYA

Ayah. Zakaria Bin Talib. Kekurangannya pasti ada. Tak dinafikan kerna mana ada manusia yang sempurna? Usianya semakin bertambah, anak daranya seorang ini pula semakin mendewasa. Begitu juga anak bujangnya yang seorang.
Ayah seorang yang sangat supportive. Dalam banyak sudut, banyak hal. Walaupun adakalnya ayah menentang, namun tentangan ayah ada sebabnya. Ada yang dirisaukannya. Maaf ayah begitu mudah diperoleh. Kekecewaan ayah pada anak-anak tidak pernah diluah dengan kata-kata. Begitukah sifat seorang lelaki mungkin?

Penglibatan aktif di sekolah hinggalah ke kampus tidak pernah ayah bantah. Malah ayah sering memberikan sokongan moral dan kata-kata perangsang agar anaknya terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang baik yang dapat mendorong ke arah pembentukan diri yang baik. Ayah jarang marah. Dan jarang diluahkan dengan kata-kata.

“Takpe long, along tumpukan pada kejayaan diri along,” baru-baru ini bila saya kecewa. Yang sedikit lebih dihargai. Kata-kata yang pendek tetapi saya tahu, ayah begitu mengambil berat perasaan dan keadaan anaknya.

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH?

Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari.. Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Ayah selalu tanya," Telefon lah anak kita tu tanya dia macam mana kerja.."

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian..

Saat kita sakit atau demam, ayah sering membentak "Kan ayah dah kata jangan main hujan?? kan ayah dah bagitau jangan minum air sejukk?? ". Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "Tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.
Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya... Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau.. ayah marah kita.. tahukah kita yang ayah taknak apa2 terjadi dekat kita bila keluar lewat malam?

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah atau kolej untuk belajar.. Di saat kita memerlukan macam-macam, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya..

Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga.. walaupun kadang2 ayah macam buat tak tau tapi tahukah kamu sebaik kamu pergi, ayah ceritakan dekat ibu kekaguman dia terhadap kita?

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah.. Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya.. Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin bersama pasangan kita..ayah pun tersenyum bahagia.. Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis? Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putera puteri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Deng an rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita.. Itulah pengorbanan seorang ayah..

Apakah kita masih belum sedar? masih memandang kemarahan ayah itu alasan untuk kita bencikan dia? percayalah.. dia orang yang paling rindukan kamu walaupun kerinduan ibu lebih menyerlah, tak dinafikan kerinduan ayah terhadap kita mungkin melebihi kerinduan ibu dekat kita.. kita cium pipi ibu, ayah hanya tersenyum melihat..

Tahukah kita yang kita telah berlaku tidak adil terhadap ayah?? apakah ayah tak layak mendapat ciuman sama yang kita berikan dekat ibu? kamu lupa masa kamu kecil, ayah mendukung kamu dan mencium kamu??

# fikir-fikirkan lah wahai kawan-kawan.. ayah dan ibu ade lah sgale galenya.. jgnlah sesekali abaikan mreka..dan jangn sesekali membenci mereka..apa bila anda di tegur atau di marahi kerana teguran mereka untuk kebikan kita semua...syggi la mereka semasa mereka msh ada di dunia ini...:')

SUMBER
-          - Solusi

-         -  Facebook Dato’ Tn Ibrahim B. Tn Man


Tiada ulasan:

Catat Ulasan